Összes oldalmegjelenítés

2014. január 29., szerda

Magyarország nagyszerkezeti egységei, azok kőzettípusai



NAGYSZERKEZETI VISZONYOK

Tisza-Dácia lemeztömb – Európai helyzetben volt a földtörténet során (Tiszai v. Tisiai; Dáciai, ez utóbbi két nagy töredék)

ALCAPA lemeztömb (Alpok /ausztroalpi-adriai/-rpátok /vepor/- Pannon /pelsoi/) – Afrikai helyzet

Közép-Magyarországi főszerkezeti vonal (Zágráb-Kulcs-Hernád vonal) választja el őket (egyébként a főbb szerkezeti vonalak mellett több ezer kisebb törésvonal is felszabdalja az országot)
Ettől északra ópaleozoós tengeri üledékek alkotják az aljzatot (ami megkutatott, mert ettől mélyebbre biztosan kristályos kőzetek vannak), amely a variszkuszi fázisban gyengén átalakult, permben szárazföldi-sekélytengeri üledékek, triász-eocén tengeri üledékek
Ettől délre többszörösen átalakult (polimetamorf ) kőzetek (bajkáli, variszkuszi fázis)
A két terület a kréta-paleogén-alsó-miocén folyamán került egymás mellé (Eurázsiai-hegységrendszer kialakulásának fázisaiban)!!!!

MAGYARORSZÁG FŐSZERKEZETI VISZONYAI!
MAGYAROSZÁG FŐSZERKEZETI EGYSÉGEI! (2. térkép)
Pennini és Alsó-ausztroalpi egységek. 2. Felső-ausztroalpi egységek a Kisalföld aljzatában. 3. A Pelso-egység permi és mezozoós képződményei. 4. Perm előtti anchietamorf képződmények a Kisalföld aljzatában. 5. Perm előtti anchietamorf (kis mértékű metamorfózis) képződmények a aBalaton-vonal mentén. 6. Az Igali-egység üledékes kőzetei. 7. A Vepor-egység kristályos kőzetei. 8. Az Uppony-Szendrői-hegység paleozoikuma. 9. A Bükkium paleo-mezozoikuma. 10. Az Aggtelek-Rudabányai-hegység mezozoós képződményei. 11. A Zemplén-egység kristályos, felső-paleozoós és mezozoós kőzetei. 12. A Mecsek-egység kristályos és permo-mezozoós kőzete. 13. A Villány-egység kristályos és permo-mezozoós kőzetei. 14. A Békés-egység kristályos és permo-mezozoós kőzetei. 15.
Flis képződmények a Nagyalföld aljzatában
 

















A Magyaro. középső-miocén előtti kőzeteit tartalmazó kéregblokkok egyik része NyDNyfelől

érkezett, legalább 500 km-es utat megtéve. Ennek a blokknak ALCAPA(Alpok -Kárpátok [északi része] -Pannónia) a neve és Magyarország ÉNy-i felét tartalmazza, de eredetileg a stabil Európától D-re helyezkedett el. A másik blokk DDNyfelől érkezett (szintén többszázkm-es úton) és Tisia-naknevezzük. Az ország DK-i felét alkotja, de eredetileg Európához tartozott!!!, ahonnan a jura folyamán szakadt el (riftesedés következtében) és mozgott először messze D felé , majd onnan majd csak az eocén végétől kezdve indult vissza. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése