Összes oldalmegjelenítés

2013. január 26., szombat

A magmás kőzetek legfontosabb ásványai


Első helyen kell megemlíteni a Föld belsőbb öveiben, a felszíninél jóval nagyobb hőmérsékleten és nyomáson képződött, magmából kristályosodott ásványokat, melyeket emiatt magmás eredetűeknek hívunk. A magma olyan szilikátokban és oxidokban gazdag olvadék, melyben oldottan még könnyen illó anyagok (például hidrogénklorid, széndioxid, vízgőz) és, – igaz roppant különböző arányban – az egész periódusos rendszer kémiai elemei megtalálhatók. A magma a Föld mélyebb zónáiban képződik, ahol a szilárd kőzetek részlegesen vagy teljesen megolvadnak.
A magma olvadt szilikátokból és oldott gázokból álló, izzón folyó olvadék. A szilikátok szilíciumban (Si) gazdag vegyületek, amelyekben különféle fémek (főleg vas, magnézium, alumínium, kalcium, nátrium, kálium) fordulnak elő. E fémek és a szilícium oxidált változatai közötti kötésekből alakulnak ki a szilikátvegyületek, vagy rövidebben szilikátok.
A magma szilíciumtartalma összességében magas, de ezen belül változó lehet. Általában elmondható, hogy minél kisebb mélységből származik, annál nagyobb a Si-tartalma.
A magma megszilárdulása során az olvadt szilikátok ásványokká kristályosodnak ki, létrehozva a magmás kőzetek legfontosabb ásványi összetevőit. A kikristályosodás nem egyszerre történik. Az először kiváló ásványok a magmakamra mélyére szállnak le és ott felhalmozódnak.
A magmás kőzeteket felépítő szilikátásványok két csoportra oszthatók:
a) színes elegyrészekre (zöldes, feketés színű ásványok),
b) színtelen ásványokra (fehér színű, rózsaszínes, halványkék, vagy színtelen ásványok). A színtelen ásványok közül az ún. földpátfélék a legfontosabbak.

Csopotrosításuk:

Alkotórészei szerint:
a)      Szálikus: sok Si és Al, világos. Pl.: kvarc, földpát, földpátpótló
b)      Femikus: sok Fe és Mg, sötét, bázisos. Pl.: csillám, amfibol

Kovasavtartalom szerint:
a)      Telített: sok SiO2, stabil. Pl.: földpát, csillám, amfibol
b)      Telítetlen: kevés SiO2. Pl.: földptpótló, olivin

Kőzetek ásványok telítettsége szerint:
1)      Túltelített: önálló kvarcszemcsék is vannak, savanyú, ezen kívül telített szálikus ásványok.
2)      Telített: nincs szabad kvarc, nincs telítetlen ásvány. Szálikus és femikus ásvány is jelen van.
3)      Telítetlen: színes ásványok az uralkodóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése