Összes oldalmegjelenítés

2013. január 26., szombat

Az aprózódás és a mállás


Aprózódás

A Föld felszínén lévő szilárd anyagok fokozatosan kisebb darabokra esnek szét. Ha ez pusztán fizikai okokra vezethető vissza, akkor ezt a széttöredezést aprózódásnak nevezzük. Az aprózódásnak több formája van.

Hőingadozás következtében létrejövő aprózódás

A napsugárzás felmelegíti a kőzettömb felszínét, amely ezért kismértékben kitágul. Éjjel viszont csökken a hőmérséklet, így a kőzetek összehúzódnak. A folyamat naponta ismétlődik, s ennek az állandó térfogatváltozásnak a legkeményebb anyagok sem bírnak ellenállni: a sorozatosan fellépő feszültségkülönbségek miatt előbb-utóbb lehasadnak a kőzettömbről. Ez a hagymahéjszerű lepusztulás. Ehhez járulhat még az, hogy ha a kőzet változatos ásványi összetételű, akkor különböző ásványai különböző mértékben melegszenek fel. Feszültségek lépnek fel a kőzeten belül, amely végül szemcsékre esik szét.
A hőingadozás okozta aprózódás sivatagos területeken döntő jelentőségű, mert itt igen nagy a napi hőingadozás.

Fagyváltozékonyság okozta aprózódás

Amikor a víz megfagy, térfogata kilenc százalékkal növekszik. Ha ez zárt helyen megy végbe, jelentős nyomást idézhet elő.
A legtöbb kőzet repedéseiben, üregeiben, apró pórusaiban mindig van valamennyi víz. A fagy hatására a repedésekben, illetve az ásványszemcsék között jégkristályok képződnek. Az így fellépő nyomás szétfeszíti a kőzetet, amely darabokra esik. Az újra felolvadó víz az új repedésekbe, mélyebbre szivároghat, majd újra megfagyhat: a folyamat akkor hatásos, ha az olvadás és fagyás többször ismétlődik, egymást váltogatva (innen jön a fagyváltozékonyság kifejezés).
A fagyváltozékonyság okozta aprózódás területei értelemszerűen a hideg övezetben és a magashegységekben találhatóak.

Az aprózódás egyéb típusai

Sókristály-növekedéses aprózódás
Száraz területeken és tengerpartokon a kőzetek repedéshálózata bővelkedik sókban. Az egyre növekvő sókristályok feszítőereje megteszi a magáét: darabokra hasítja a kőzetet.
Az élővilág okozta aprózódás
A növények gyökerei a fagy munkájához hasonlóan tágítják a kőzetek repedéseit, és ez végül széteséshez vezethet.

Mállás

A málláshoz két dologra van szükség: vízre és melegre. A folyamatnak két alaptípusát ismerjük.

Az oldódás

A kőzet anyaga a vízben feloldódik. Az egyszerű, „tiszta” vízben való oldódás pl. a kloridokra jellemző, ezért a kősó is így mállik el.
Jóval erősebb a víz mállasztó hatása, ha savakat tartalmaz. Az ilyen savas vizek leginkább a karbonátos kőzeteken (mészkő, kisebb mértékben dolomit) fejtik ki hatásukat és csodálatos formákat alakítanak ki. Erős mállasztó hatása van a zuzmó- és gyökérsavaknak is.

Az elbomlás

Egyes anyagok – például a magmás kőzetek földpátjai, csillámai – víz, illetve vizes oldatok hatására vegyi átalakuláson mennek keresztül, amelynek következtében kevésbé ellenálló maradékok, például agyagásványok képződnek.
A nedves trópusokon a mállás által kialakított formakincs az uralkodó, az aprózódás szerepe lényegesen kisebb .
A két folyamat következtében a felszínen törmelékkel borított területek és málladéktakaró (regolit) alakul ki. Bár nem ritkák a szilárd kőzetkibukkanások (például sziklafalak), mégis ezek fedik a földfelszín 90 %-át. A málladéktakaró nagy részét az élővilág veszi birtokába, és talajjá alakítja.
A mállás ott tudja legjobban kifejteni a hatását, ahol már eredendően meggyengült a kőzet: törés- és szerkezeti vonalak (például réteglapok) mentén. A mállás itt hatolhat a legmélyebbre. A belső és külső erők összefüggése tehát a kőzetlepusztulásnál is megmutatkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése