Összes oldalmegjelenítés

2013. január 26., szombat

A durvaszemű extrabazinális kőzetek


A durvaszemű törmelékes kőzetek csoportjába azokat soroljuk, amelyeknél a törmelékdarabok szemnagysága 2 mm-nél nagyobb. A tág mérethatárok miatt célszerű a szemnagyság alapján tömböt és kavicsot megkülönböztetni. Ezek lehetnek laza, vagy cementált állapotúak. Az egyes változatok a következőek:
Tömb: A legnagyobb méretű kőzettörmelék, amelyet a szállító közeg megmozgatni képes. Szemcseátmérő alsó határa 20 cm. Rendszerint a lejtőkön, vagy a lejtők alján halmozódnak fel. Szállítás során lekoptatott felületűvé formálódott tömböt görgetegnek nevezik.
Kavics: 20-0,2 cm nagyságú, koptatott felületű törmelék. A hegyi patakok és sebes folyók hordalékában nagy mennyiségben található. Anyaga változatos. Alakja a kőzetanyagtól függően alakul.  Magmás kőzetek és kvarc kavicsa általában gömbölyded, a jól rétegzett üledékes kőzetek és a palás metamorf kőzetek kavicsai laposak, korong alakúak. 2-0,2 cm átmérőjűt murvának nevezik. Építkezéshez használják.
Homok: Laza törmelékes kőzet, amely durvább szemű törmelék további aprózódása révén keletkezik. Főként a víz és a szél felhalmozó munkája nyomán ülepedik le. Lehet: durvaszemű (2-0,2 mm) és finomszemű (0,2-0,02 mm). Ásványos összetétele változatos. De legnagyobb mennyiségben kvarc található, mellette gyakori még a földpát, csillám, amfibol, magnetit, kalcit stb. Színe összetétele alapján változik, általában sárgás. Szállítóközeg alapján van folyami és futóhomok. A folyami és tengeri szemcséi szögletesek, felületük csiszolatlan, érdes, vagy éles homok. A szélfújta futóhomok felülete sima, gömbölyű. Fontos építőanyag.
Breccsa: Durvaszemű szögletes törmelék cementálódása útján keletkezett kőzet. Túlnyomórészt szárazföldön keletkezik. Többféle változata van: Ha egyetlen kőzetfajta törmeléke építi fel, akkor az illető kőzet után kapja a nevét. Pl. gránitbreccsa. A kagylóbreccsa kagylótörmelék összecementálódott tömege. A dörzsbreccsa vetődések mentén, vetődéskor összemorzsolt kőzetek törmelékének utólagos cementálódása révén jön létre. Maon breccsa leginkább Északi Középhegység területén található.
Konglomerátum: Koptatott kőzettörmelék cementálódása útján keletkezett kőzet. Gyakran homokszemeket is tartalmaz. Felhasználása: Építkezésnél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése