Összes oldalmegjelenítés

2013. január 26., szombat

Karbonátos kőzetek


A “tisztán” karbonátos kőzetek legalább 90%-ban karbonátásványokból állnak, de tágabb értelemben a több mint 50 % - üledékgyűjtőn belüli eredetű - karbonátot tartalmazó kőzeteket is ide soroljuk. Ha a nem karbonátos szemcsék mennyisége 10-50 %, akkor azt a kőzetnévben jelezni kell: homokos mészkő, agyagos mészkő, stb. A karbonátkőzetek ásványai elsősorban a 6kalcit és a dolomit, esetenként az aragonit. Legjelentősebb képződési terük a tengerekben van, de képződhetnek tavakban, folyóvizekben, sőt a szárazföldön is.
Biogén mészkő: Ősmaradványok vázait tartalmazó mészkő.
Oolitos mészkő: Kérgezett szemcsékből álló mészkő.
Írókréta: Hófehér, laza szövetű, gyengén diagenizálódott, nagyon tiszta mészkő. Anyaga mikroszkópos méretű foraminifera (Globigerina) vázainak tömegéből áll. A kréta időszakra jellemző. Pelágikus, de nem mélytengeri eredetű.
Cseppkő: Barlangokban képződik. A mészkövön átszivárgó mészanyagban dús vizekből amikor azok a  levegőre kerülnek, a széndioxid eltávozik, és kristályos CaCO3 válik ki. Ennek során vagy a barlang mennyezetéről lefelé növekvő, függő cseppkő (szalagtit), vagy a lecsöpögő mészdús vízből az aljzatra növő álló cseppkő (sztalagmit) képződik. Általában koncentrikus szerkezetűek, a mennyezetről lenövőek nyúlt kúpalakúak, az aljzatra növők rövidebbek és vaskosabbak.
Édesvízi mészkő: Nagy mésztartalmú tavakban képződő, vastagpados, tömött szövetű
mészkő.  Ősmaradványként elsősorban édesvízi csigavázakat tartalmaz. Gyakran található benne a leülepedéskor bekérgezett növényi szárak elhalása után megmaradt üregek. Extraklasztként a szárazföldről származó kvarc és agyagásványok fordulhatnak elő.
Mésztufa (travertínó): Recens képződésű, porózus, nem rétegzett megjelenésű. A patakokforrások vizében oldott kalcium-karbonát a nyomás csökkenésének hatására a CO2 eltávozik és CaCO3 csapódik ki. A kiváló mészanyag növényi szárakat, mohákat, kőzettörmelékeket stb. von be. 
Dolomit: Uralkodóan dolomitból álló karbonátos kőzet. Képződése tengeri környezetben a tengervízben feldúsuló Mg a félig vagy  már teljesen konszolidált mésziszap-mészkő Catartalma egy részének metaszomatikus lecseréléséével történik. Szárazföldi környezetben egyes bepárlódó sős tavakban lúgos környezetben elsődlegesen is kiválhat. Megjelenését tekintve “ridegebb”, mint a mészkő, könnyen aprózódik-murvásodik. Gyakori a “sejtes” szerkezetű változat is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése