Összes oldalmegjelenítés

2014. január 29., szerda

Brit-szigetek


I. Földrajzi helyzet, határok
A Brit-szigetek kontinentális talapzaton fekszik, együttes területe 315 ezer km2. Az Ír-sziget a jégkorszak idején, az Angol-sziget ezt követően vált le Európa szárazföldi törzséről. A Doveri-szorost részben süllyedés, részben hullámverés alakította ki.
A kb. 1100 tagot számláló szigetvilág két legnagyobb szigete az Angol-sziget (224 ezer km2) és az Ír-sziget (83 ezer km2). Jelentősebb szigetek még az Orkney-szigetek, Shetland, Hebridák, Man, Anglesey, Wight, illetve a Csatorna-szigetek (Jersey és Guernsey), amelyek közigazgatásilag Angliához tartoznak, de szerkezetileg már a Francia-Belga-rögvidék részét képezik.
A Brit-szigetek partjai erősen tagoltak. Skócia partjai jellegzetesen marinoglaciális, pusztuló partok, délnyugaton pedig, az Ír- és Angol-szigeten is ria-partok jöttek létre. Az elmúlt évezredben a süllyedés, illetve az abrázió következtében a partok átlagosan 6 km-rel kerültek beljebb a szárazföld rovására. Ez összesen mintegy 9000 km2-nyi terület elvesztését jelentette . a tenger javára.
II. Kialakulás
A Brit-szigetek legrégibb kőzetei a prekambriumból származnak, amelyek a Hebridákon és ÉNY.Skóciában találhatók.
Az új-proterozoikumban Fennoszarmácia és Laurencia között létrejött a Kaledóniai-geoszinklinális, amelyben vastag üledékrétegek halmozódtak fel.
A paleozoikum rendkívül mozgalmas volt a Brit-szigetek mai területén. A legtöbb időszak elnevezése e területről származik: például kambrium Wales latin neve, devon Devonshire grófság nevéből származik, az ordovícium és szilur néptörzseket jelent; Kaledónia pedig Skócia latin neve.
A szilur végéig aktív süllyedés jellemezte a területet, ekkor vastag üledékek akkumulálódtak. A kambriumban 5000 méternél vastagabb konglomerátum, homokkő, agyagpala rakódott le Wales-ben. Az ordovíciumban, illetve a szilur elején folytatódott az üledékképződés, majd a szilur végén ment végbe a Kaledóniai-orogenezis Laurencia és Fennoszarmácia közeledése révén. E geoszinklinálisból emelkedett ki az a hegység, amelynek ma része Észak-Írország, Wales északi része, Cumbria, Skócia.
A devonban a Spitzbergákig húzódó kiterjedt hegységrendszerben erőteljes szárazföldi lepusztulás ment végbe. Ennek hatására vastag törmelékanyag halmozódott fel, amely .old red sandstone. néven került be a földrajzi szakirodalomba. Laurencia és Fennoszarmácia egyesülésével létrejött az ún. .Régi Vörös Kontinens.. E kontinenstől a jelenlegi irányokat tekintve délre már létezett a Variszkuszi-geoszinklinális, amely egészen a karbonig üledékgyűjtő volt, s végig akkumuláció volt a jellemző.
A Variszkuszi orogenezis a karbon elején kezdődött a Paleotethys bezáródásával, amelynek következménye a hegységrendszer kialakulása, felboltozódása lett. A Francia-középhegységtől nyugatra lévő ágat Armorikai-ágnak nevezzük: ide tartozik a Brit-szigetekről Dél-Írország, a Pennine, Dél-Wales, illetve a Cornwall-félsziget, valamint a Délkelet-Angol-lépcsővidék alapja.
A felső-karbonból parallikus széntelepeket találunk Dél-Wales, illetve a Skót-alföld területéről.
A permben általános szárazföldi lepusztulás jellemző: a Rotliegend emeletben, a Cornwall-félszigeten vörös homokkő (.new red sandstone.) képződött, amely részben az Északi-tenger alapját is képezve a szénhidrogének egyik fontos tárolókőzete is egyben.
A mezozoikumban a Párizsi-medencéhez hasonlóan az Angol-sziget délkeleti része is tenger alá került, egészen az eocénig. A tenger kiterjedése fokozatosan csökkent. Az üledékek főként tengeri eredetűek, s elsősorban mészkövet jelentenek. A krétában megindult az Atlanti-óceán északi medencéjének kinyílása, Észak-Amerika és Európa távolodása. Ennek következményeként a kréta illetve az eocén folyamán egyes helyeken . például Észak-Írországban, a Belső-Hebridákon . vulkanizmus ment végbe.
A harmadidőszakban a tengeri üledékek egészen az eocénig akkumulálódtak, de fokozatosan visszaszorult a tenger, s csak a Londoni-, valamint a Hampshire-medencében maradt elöntött terület. A harmadidőszak legjelentősebb globális eseménye az Alpi-orogenezis volt, amely a már tönkösödött, lepusztult területekre, így a Brit-szigetek szerkezetére is hatott. Kéregmozgások hatására törések jöttek létre, ezek mentén rögök emelkedtek ki, és árkok süllyedtek be. Így jött létre a harmadidőszakban a Kaledóniai-csatorna süllyedékterülete. A Délkelet-Angol-lépcsővidék jelenlegi területe is megsüllyedt, az egykori táblaperemek kipreparálódtak, a külső erők hatására pedig kueszták jöttek létre. A rögösödés helyenként vulkanizmussal is járt (Belső-Hebridák, Antrim-plató).

A negyedidőszak legfontosabb eseménye az eljegesedés volt. A riss (saale) eljegesedés az Ír-szigetet teljesen, az Angol-szigetet a Bristol . London vonaltól északra borította be. A würm eljegesedés idején az Ír-sziget és Wales déli része, illetve az Angol-lépcsővidék jégmentes maradt, csak a hegységekben jöttek létre jégközpontok.

III. Tájai

A) SHETLAND-SZIGETEK

A kb. 100 szigetből álló, uralkodóan gneisz kőzetből felépülő szigetcsoport kaledóniai eredetű. Erőteljesen lepusztult, hullámos tönk alakult ki, a partok erősen tagoltak, s a 200-300 méter magas falak meredeken szakadnak le a tengerre.

B) ORKNEY-SZIGETEK

A 67 szigetből álló csoport alapja kratogén, amelyre a későbbiekben devon homokkő települt. Pusztuló, meredek partokkal emelkedik ki a tengerből. A szigetek közrefognak egy medencét (Scapa Flow), amely a II. világháborúban fontos támaszpont volt.

C) HEBRIDÁK

A Hebridák alapja kratogén, azonban a harmadidőszakban összetöredezett, és erőteljes vulkanizmus ment végbe a Belső-Hebridákon. A Külső- és Belső-Hebridák közötti Minch-csatorna a harmadidőszaki mozgások következményeként alakult ki.
A Külső-Hebridák szigeteit a prekambriumi ősmasszívum tönkdarabjai alkotják. A szigetek erősen lekoptatottak, 100-150 m tengerszintfeletti magasságúak. Az erősen pusztuló part tagolt, glaciális formakinccsel rendelkezik. Fő kőzetei a gneisz, illetve a palák. Legnagyobb szigete Lewis.
A Belső-Hebridák legfontosabb kőzete harmadidőszaki bazalt. Legnagyobb szigete a Skye-sziget. Közismert a 150 km hosszan, helyenként 300 m magasan kialakult, oszlopos elválású bazaltoszlopok sora. Mull szigete egy erupció maradványa. Staffa szigetén találjuk a híres, abrzió által létrejött Fingal-barlangot, amelyet csak apálykor lehet megközelíteni.

D) ANGOL-SZIGET

1. Skócia
Skócia egész területe . az északnyugati szűk perem archaikus kőzeteinek kivételével . a Kaledóniai-orogenezis során jött létre. Azóta erősen tönkösödött a terület, a harmadidőszakban rögösödött, összetöredezett. Skócia hármas tagoltságot mutat.
a) A Skót-magasföld a harmadidőszakban emelkedett újra hegyvidékké, s mivel csapadékban rendkívül gazdag, mély folyóvölgyek jöttek létre. Gyakoriak a glaciális eróziós formák is, erre utalnak a kártavak, gleccservölgyek, helyenként kárgerincek. A Skót-magasföld a harmadidőszaki mozgások során keletre billent, így a nyugati oldala magasabb, és meredekebben szakad le a nyugati partvidékre. Itt a legjellemzőbb a glaciális eróziós formakincs: csipkézett gerincek, károk, völgyi tavak (loch-ok), valamint trogok, fjordok (firth-ök) váltogatják egymást.
A harmadidőszakban besüllyedt Kaledóniai-csatorna . amelyben Skócia egyetlen jelentősebb nem glaciális eredetű tava, a Loch Ness is húzódik . két részre osztja fel a felföldet. (A Kaledóniai-csatorna nyugati elvégződése a Firth of Lorn, keleten pedig a Moray Firth.)
Az Északnyugat-Skót-hegyvidék erősebben tagolt, míg a Kaledóniai-csatornától délkeletre lévő Grampian-hegység magasabb, tömegesebb. Itt találjuk a Brit-szigetek legmagasabb pontját, a Ben Nevist (1343 m). A hegység gazdag glaciális formakinccsel rendelkezik. Területén található a skótok egyik híres történelmi helyszíne, a Glen Coe gleccservölgy, valamint a legnagyobb glaciális tó, a Loch Lomond.
b) A Skót-alföld Skócia központja, szerkezeti vonalak mentén különül el az északi és a déli hegyvidéktől. A mélybe került kristályos alapot devon vöröshomokkövek, illetve kisebb részben karbon üledékek fedik, utóbbiban találhatók a produktív szénrétegek. A pleisztocén eljegesedés során, a szelektív denudáció következtében egy hullámos, dimbes-dombos táj alakult ki, sőt helyenként ókori vulkanikus dombsorok is tagolják. Ezekhez kapcsolódnak még a glaciális akkumulációs formák, morénák, drumlinek.
c) A denudációs alföldtől délre emelkedik a Dél-skót-hegyvidék (Southern Upland), amely részben hasonlít a Skót-fennsíkhoz, de annál alacsonyabb és kisebb kiterjedésű. Főképpen kristályos, palás kőzetek alkotják; átlagosan 700-800 m magas. A Tweed folyó két részre osztja a hegységet: északon az Uplands-hegyvidék húzódik, délen pedig . Anglia és Skócia határán . a Cheviot Hills.
2. Anglia

a) Cumbria (Cumberland)

Anglia egyetlen kaledóniai eredetű hegységét síkságok veszik körül. A szilur palákra a harmadidőszakban a kéregmozgások során bazaltsapka került, amely megvédte az alatta lévő puhább kőzetet a lepusztulástól. Így a környező területek tönkösödésével párhuzamosan egy harang alakú hegység jött létre, ahonnan minden irányból folyók futnak le. A pleisztocénben legmagasabb pontja (Scafell Pikes, 978 m) eljegesedési központ volt. Innen gleccserek nyomultak le a folyóvölgyekbe, s ahol a bazaltot felváltotta a jéggel szemben kevésbé ellenálló pala, túlmélyítés következett be. A mély gleccservölgyekben tavak jöttek létre, így a központtól azonos távolságban és minden irányban tavak húzódnak . a területet ezért Lake District-nek (Tóvidék) is nevezik. Formai változatossága és tavakban való gazdagsága miatt az idegenforgalomban .Angol-Svájcként. ismert. Cumberland-től nyugatra emelkedik ki a tengerből Man szigete, amely leszakadt kaledóniai palarög.
b) Pennine-hegység
Az Armorikai-ághoz tartozó hegység kialakulásának legintenzívebb időszaka az alsó-karbon volt. Erőteljesen tönkösödött, a harmadidőszakban kiemelkedett. Ennek során nem gyűrődött, hanem egy felboltozódás jött létre, így a kristályos alapon a karbon mészkő, a keményebb homokkő, illetve azon a homokos-agyagos üledékek is kiemelkedtek. (Utóbbiban találhatók a széntelepek.)
A kiemelkedés után a boltozat teteje fokozatosan lepusztult, így felszínre kerültek a - korábban egymásra települt - különböző kőzetek, s ennek megfelelően a morfológiai formák az eltérő kőzetminőséghez kapcsolódnak. Szén . a lepusztulás következtében . csak az előterekben található.
A hegység aszimmetrikus: északi része magasabb (itt található a Cross Fell, 893 m), míg a déli csúcsok alacsonyabbak (Peak 673 m). Mind észak.dél, mind kelet.nyugat irányban erősen összetöredezett a hegység, ezért a közlekedés számára jó átjárók jöttek létre, még vízi csatornákat is építettek a hegység átszelése érdekében. A felszín rendkívül változatos, s az eltérő kőzetminőségnek köszönhetően a kopár karsztos mészkővidékek váltakoznak gyér homokkő-felszínekkel, illetve az agyagos területeken előforduló lápokkal.

c) Cornwall-félsziget

Armorikai eredetű, de a harmadidőszakban kevésbé emelkedett ki, mint a Brit-szigetek többi hegysége. A 100-400 m magas dombságból csak néhány kőbörc emelkedik ki, ilyen a gránitból felépülő Dartmoor (622 m) vagy a kvarcitból álló Exmoor (520 m). Meredek ria-parttal szakad le a tengerre; legnyugatibb pontja a Land.s End, amelynek folytatásában a hullámverés által leszakított Scilly-szigeteket találjuk. A félszigeten korábban ónt bányászata, a föníciaiak emiatt nevezték el az Angol-szigetet Ón-szigetnek.
d) Angol-alföld
A Pennine-hegységet három oldalról körülölelő alföldön perm és triász rétegek találhatók, amelyekre a pleisztocénban glaciális akkumulációs üledékek kerültek.
Az Északkelet-Angol-alföld területén . a Tees folyótól északra (Northumberland) . a karbon produktív széntelepek sok helyütt kifutnak a tengerig. Délebbre a felszínen permi rétegek váltják fel a karbon üledékeket.
A Közép-Angol-alföld a Pennine-tól délre terül el. Az alsó-triász tarkahomokkő dombok, valamint a felső-triász keuper-, márga- és homokkő-rétegek a Délkelet-angol-lépcsővidék Triász-tábláját is jelentik egyben. Lepusztult síkságról van szó, melyet morénahalmok, szigetszerű kiemelkedések tagolnak.
Az előbbi közvetlen folytatása az Északnyugat-Angol-alföld, amely a három alföldi terület közül a legkiegyenlítettebb. Itt is glaciális üledékeket találunk, amelyek egészen a Cumberland-hegységig, illetve az Eden-medencéig folytatódnak.
b) Pennine-hegység
Az Armorikai-ághoz tartozó hegység kialakulásának legintenzívebb időszaka az alsó-karbon volt. Erőteljesen tönkösödött, a harmadidőszakban kiemelkedett. Ennek során nem gyűrődött, hanem egy felboltozódás jött létre, így a kristályos alapon a karbon mészkő, a keményebb homokkő, illetve azon a homokos-agyagos üledékek is kiemelkedtek. (Utóbbiban találhatók a széntelepek.)
A kiemelkedés után a boltozat teteje fokozatosan lepusztult, így felszínre kerültek a - korábban egymásra települt - különböző kőzetek, s ennek megfelelően a morfológiai formák az eltérő kőzetminőséghez kapcsolódnak. Szén . a lepusztulás következtében . csak az előterekben található.
A hegység aszimmetrikus: északi része magasabb (itt található a Cross Fell, 893 m), míg a déli csúcsok alacsonyabbak (Peak 673 m). Mind észak.dél, mind kelet.nyugat irányban erősen összetöredezett a hegység, ezért a közlekedés számára jó átjárók jöttek létre, még vízi csatornákat is építettek a hegység átszelése érdekében. A felszín rendkívül változatos, s az eltérő kőzetminőségnek köszönhetően a kopár karsztos mészkővidékek váltakoznak gyér homokkő-felszínekkel, illetve az agyagos területeken előforduló lápokkal.

c) Cornwall-félsziget

Armorikai eredetű, de a harmadidőszakban kevésbé emelkedett ki, mint a Brit-szigetek többi hegysége. A 100-400 m magas dombságból csak néhány kőbörc emelkedik ki, ilyen a gránitból felépülő Dartmoor (622 m) vagy a kvarcitból álló Exmoor (520 m). Meredek ria-parttal szakad le a tengerre; legnyugatibb pontja a Land.s End, amelynek folytatásában a hullámverés által leszakított Scilly-szigeteket találjuk. A félszigeten korábban ónt bányászata, a föníciaiak emiatt nevezték el az Angol-szigetet Ón-szigetnek.
d) Angol-alföld
A Pennine-hegységet három oldalról körülölelő alföldön perm és triász rétegek találhatók, amelyekre a pleisztocénban glaciális akkumulációs üledékek kerültek.
Az Északkelet-Angol-alföld területén . a Tees folyótól északra (Northumberland) . a karbon produktív széntelepek sok helyütt kifutnak a tengerig. Délebbre a felszínen permi rétegek váltják fel a karbon üledékeket.
A Közép-Angol-alföld a Pennine-tól délre terül el. Az alsó-triász tarkahomokkő dombok, valamint a felső-triász keuper-, márga- és homokkő-rétegek a Délkelet-angol-lépcsővidék Triász-tábláját is jelentik egyben. Lepusztult síkságról van szó, melyet morénahalmok, szigetszerű kiemelkedések tagolnak.
Az előbbi közvetlen folytatása az Északnyugat-Angol-alföld, amely a három alföldi terület közül a legkiegyenlítettebb. Itt is glaciális üledékeket találunk, amelyek egészen a Cumberland-hegységig, illetve az Eden-medencéig folytatódnak. 3. Walesi-hegyvidék (Cambrian-hegység)
A félszigeten emelkedő hegyvidék mind szerkezeti, mind morfológiai szempontból kettősséget mutat. A kaledóniai eredetű (szilur) Észak-Walesi-hegyvidék nagyobb, magasabb, és főleg palák, homokkövek alkotják. Legmagasabb pontja a Snowdon (1085 m), amely a pleisztocénben szintén eljegesedési központ volt. Az egész hegyvidékre jellemzők a glaciális formák, kárfülkék, tavak.
Az északi, magasabb területek ismert nemzeti parkja a Snowdonia Nemzeti Park, amely kiegészülve a híres walesi part menti várakkal az UNESCO Világörökség részét is jelenti.
A Dél-Walesi-hegyvidék kelet-nyugat csapásirányú, a Variszkuszi-hegységrendszer Armorikai-ágához tartozik. Karbon mészkő, palarétegek, valamint devon homokkőrétegeket találhatók területén. A vadregényes, ritkán lakott északkal szemben az iparosodott Dél-Wales sűrűn lakott.

E) ÍR-SZIGET

Az Ír-sziget a pleisztocénben szakadt le a kontinensről, s az Ír-tenger süllyedésével vált külön. Fejlődése és formakincse hasonlít az Angol-szigetére: erősen lepusztult kaledón és armorikai röghegységek váltakoznak letarolt, hullámos alföldekkel.
1. Észak-ír-hegyvidék
A kaledóniai eredetű Skót-hegyvidék folytatásaként emelkedik ki, s 700-800 méteres a csúcsszintje. Főképpen szilur agyagpalából, gránitból illetve bazalttelérekből áll. Az eocén mozgások az Antrim-fennsíkon nagy kiterjedésű bazalttakarót hoztak létre (kréta mészkövön). A tengerparton bazaltoszlopok sorakoznak, amelyeket az abrázió különböző mértékben pusztított le, így alakult ki a világhíres Giants Causeway (.Óriás Útja.), amely az UNESCO Világörökség részét is képezi.
A fennsíkon . szerkezeti vonalak mentén . a jég mélyítette ki a Brit-szigetek legnagyobb tavát, a Loch Neagh-t. Nyugati részén emelkedik a Donegal-hegység, amely főképpen kvarcitból és gneiszből áll, de a jég itt is erősen letarolta a felszínt. Az Észak-ír-hegyvidékhez soroljuk a Wicklowi-hegységet is, annak ellenére, hogy földrajzilag egy kicsit távolabb helyezkedik el, viszont az Észak-Walesi-hegyvidék folytatásaként szintén kaledóniai eredetű, a szilurban jött létre.
2. Dél-ír-hegyvidék
A Dél-Walesi-hegyvidék folytatása, tehát a karbonban jött létre, s armorikai eredetű. Nyugati részén emelkedik a Kerry-hegység, amelynek legmagasabb pontja a Carrantou Hill (1042 m). Karbon mészkő karsztformái keverednek a glaciális formakinccsel, így rendkívül változatos hegyvidék alakult ki (itt található a Killarney Nemzeti Park is), emellett a diszkordáns ria-partok és rendkívül dús növényzet jellemzi. Mindezek következtében a Kerry-hegységet. Ír-Svájcnak. is szokták nevezni. 3. Ír-alföld
A két hegység között, 80-100 méteres tengerszintfeletti magasságban húzódik a denudációs, erősen letarolt síkság, melyből helyenként . a két hegységhez közel . kőbörcök emelkednek ki. Glaciális eróziós formák is tagolják az alföldet, illetve gyakoriak a kaptúrák: a nyugatról érkező csapadék hatására a folyóvizek visszavágódtak, és folyólefejezések alakultak ki.
IV. Éghajlat, növényzet, talajok
A Brit-szigetek az északi földrajzi szélesség 50-60. foka között terül el, vagyis ugyanazon a szélességen, ahol Kijev és Szentpétervár fekszik. Az éghajlat azonban az utóbbitó területtől teljesen eltér. A Brit-szigetek éghajlati tényezőiben meghatározó a nyugati fekvés, a sziget-jelleg, az óceán közelsége, az Észak-Atlanti-áramlás, illetve a nyugat felé nyitott domborzat. Mindezek következménye, hogy tipikus óceáni éghajlat alakult ki. Az évi középhőmérséklet 9-10 oC, vagyis kb. annyi, mint Magyarországon . azonban míg a hőmérsékletingás nyugaton mindössze 8 oC, addig a legkevésbé óceáni jellegű délkeleti területen is csak 14 oC.
Télen az izotermák észak-déli irányúak, tehát a területi különbségeket az határozza meg, hogy az adott pont milyen távolságra esik a nyugati partoktól, ahol az Észak-atlanti-tengeráramlás rendkívül erős pozitív hőanomáliát okoz. Ennek megfelelően a nyugati partokon 6-8 oC a januári középhőmérséklet (hasonló klíma alakul ki, mint Olaszország déli részén), de délkeleten is +3 oC az átlag.
Nyáron, júliusban az izotermák kelet-nyugati irányúak, hiszen az óceán mindenütt egyformán hűti a partokat, a hőmérsékleti különbségek tehát a napsugarak beesési szögéből fakadó különbségekben rejlenek. Így az Egyenlítőtől való távolság a meghatározó, ennek megfelelően délen van a legmelegebb, 17-18 oC-os júliusi középhőmérséklettel, amíg északon, Skóciában 13 oC körül alakul ugyanez az érték.
Mivel a szigetek a ciklonok útjában, a nyugati szelek övében helyezkednek el, a csapadék egész évben egyenletes és bőséges. Nyugaton 1000-2000 mm között váltakozik, de a hegyekben a 2000-3000 mm-t, sőt Skóciában a 4000 mm-t is eléri. A legkevésbé nedves délkeleti területeken a csapadék évi mennyisége 700-800 mm, a havazás pedig ritka jelenség.
A napfénytartam kevés . főleg a Skót-felvidéken, ahol a 900 órát sem éri el ., a leginkább napsütötte London környékén is csak 1300 óra. Gyakori a köd, ebből fakad a .ködös Albion. kifejezés.
A gyakori viharos szelek miatt az erdőhatár alacsonyan helyezkedik el (300-500 m-en). Régen a szigetek mintegy 50%-át erdő borította, azonban a hajóépítés, a bányászat és az ipar fejlődése következtében hatalmas erdőket irtottak ki. Ma az Angol-sziget 9 %-át borítja erdő . az Ír-szigeten ez az érték csak 1%.
A fennsíkok, illetve az északi hegységek többnyire kopárak, rajtuk váztalajok uralkodnak. Az északi törpenyíres erdei fenyő, nyíres . alacsonyabban kocsánytalan tölgy . növényzettel borított tájakon szürke erdőtalajok jöttek létre. Délkeleten a bükkösök, kocsányos tölgyesek vidékén barna erdei talajokat találunk.
Az Ír-szigeten jellemző fafaj a kőris és a tölgy, de itt . főleg délnyugaton . mediterrán örökzöld növények is megélnek a szabadban, a rendkívül enyhe tél következtében. A jó minőségű, egész évben zöldellő rétek miatt az Ír-szigetet .Zöld szigetnek. is nevezik, de a nagyfokú tőzegesedés következtében a .Barna sziget. megjelölés is ismert.

A szigetek állatvilága megegyezik a Nyugat- és Közép-európaival, de általában véve az eredeti állatvilág jobban kipusztult. A rókát külön szaporítják vadászat céljából, a híres angol rókavadászatok lebonyolítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése