Összes oldalmegjelenítés

2011. március 25., péntek

Balassi Bálint

1554-ben született Zólyom várában, gazdag családba. Eseménydús életet élt. Apját fenségárulással vádolták, Lengyelországból menekültek. Nevelője Bornemissza Péter, lelkész, író. Az apja Erdély fejedelme ellen küldte Balassit. Nemes úrként bántak vele. Közben az apja meghalt, rokonok kiforgatják a vagyonából, és ezért megismerkedik Losonczi Annával, szerelmes lett de férjes asszony volt, a nő viszonozta szerelmét. A nő férje meghalt, érdekházasságot köt az unokatestvérével, Dobó Krisztinával a vagyona miatt. Az egyház felbontotta a házasságot. Közben elfoglalja Sárospatakot. Ez a Habsburgok szemében lázadás volt. Egerben hadnagyi rangot tölt be. De összeférhetetlensége miatt leküldték onnan. Esztergom ostrománál halálos sérülést kapott.

Költészete:
- Magyar nyelven írta verseit
- Reneszánsz vonások jelennek meg: szeretet, életöröm
- Fontos értékek: szerelem, vitézség és a természetnek és Istennel való közvetlen viszony.

Szerelmi lírája: A magyar szerelmi líra megteremtője, udvarló költészettel kezdte. Petrarca hatása érződik. A nő szépségét dicséri, de hiányzik a mély érzelem.

Versek:
Júlia versek: (Júlia ciklus) ihlető Losonczi Anna itt mély érzelmeket ír le. Ez a költemény alkalmi vers, egy váratlan találkozás. A költő köszönti Júliát. Bókokkal halmozza el. Túlzással, virág metaforákkal fejezi ki.
Verselése magyaros, hangsúlyos. 2 ütemű, 8-as (8-c szótagból áll egy sor és két ütem van benne 4/4(felező nyolcas) a magyar népdalokra jellemző.)

Célia versek:
Ezeket a verseket Wesselényiné Szárkándy Annához írta , formai tökéletesség, játékos könnyedség jellemzi, de hiányzik a mély érzelem
Kesergő: ….:egy-egy versszak egy-egy hasonlattal bír

Vitézi versek:
Balassinál a költészet és a vitézi forma egységet képez, költő és katona egyszerre. Balassi részt vett a török elleni harcokban megjelenik az édes haza forma.

Egy katona ének:
A vitézi élet szépsége, örömei énekei jelennek meg itt. A költő bemutatja a szenvedést, az érzelmet.
Szerkezete:
3-om pillérű (szent háromságra való utalás) részletesen bemutatja a katona éneket, a portyázásokat, a halált is.
Verselés:
Balassi-strófában íródott: hangsúlyos verselésű kétütemű, hatos és kettesütemű, 7-es sorok váltják egymást, és egy versszak 9 sorból áll.
Rím képlet: aab ccb ddb
3/3 3/3 4/3

Istenes versek:
Újszerű isten-ember viszony a költő partnerként egyenlő, egyenrangú félként szól Istenhez nem, pedig alázattal. Követeli magának a bűnbocsánatot, mert sokat szenvedett és megérdemli, érveket sorakoztat fel és vitázik Istennel. Igazából csak akkor fontos Isten, ha valami tragédia éri.

Versei: Adj már csendességet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése