Összes oldalmegjelenítés

2011. március 25., péntek

A hideg övezet

Az övezet kiterjedése: az északi és a déli szélesség 66,5°-tól a sarkpontokig. A terület a sarki szelek uralma alatt áll. Az évi középhőmérsékletek itt a legalacsonyabbak a Földön. Télen a Nap több hónapon keresztül a látóhatár alatt marad, ezért ekkor csak a kisugárzás érvényesül. A nyári évszakban a Nap több hónapon át megszakítás nélkül süt, de a kis hajlásszög miatt a sarkvidékeket nyáron sem tudja felmelegíteni.
A nyár hideg. Az egyenlítői oldalon 2 évszakot, a hosszú kemény telet és a rövid, hűvös nyarat különböztetjük meg. A pólus körül már csak 1 évszak van: a zord, hideg tél. A csapadék mennyisége kevés. A területet belföldi jégtakaró borítja. A hőmérséklet alapján két éghajlati terület különíthető el:

1. A tundra éghajlati terület: A 0-10°C-os júliusi izotermák között helyezkedik el. A kevés hótakaró a nyári félévben elolvad. 2-4 hónap középhőmérséklete 0°C felett van. A talaj azonban 1 m-nél mélyebben még nyáron sem enged fel. Emiatt az olvadó hólé nem tud beszivárogni, vizenyős, mocsaras nyáron a tundra.
Főbb éghajlati jellemzők:
1. Hőmérséklet: évi kh.: 0-12°C között. Csak két évszak van: hosszú, 8-9 hónapig tartó hideg tél, rövid, hűvös nyár. A leghidegebb hónap középhőmérséklete: -10°C - -25°C. A legmelegebb hónap kh.-e: 0°C - +10°C között. -50°C-nál sosincs hidegebb.
2. Csapadék: évi mennyisége 400 mm alatt van. A csapadék főleg nyáron hullik. A csapadék 80%-a hó formájában esik, amely 7-9 hónapig megmarad.
3. Szél: gyakoriak az erős szélviharok.
4. Növényzet, talaj: tundra
5. Felszinformálás: fagy okozta aprózódás.
6. Előfordulás: Izland jó része, Skandinávia magasföldjei, a Jeges-tenger szigetei, Kanada, Alaszka Jeges-tengerre néző partvonala, a sarki szigetvilág nagy része, Grönland peremterületei, az Antarktisz legészakibb része és a környező szigetek.

2. A hideg, állandóan fagyos éghajlati terület: 3-6 hónapig tart az éjszaka és ugyanennyi ideig a nappal. A nyári hosszú besugárzás sem emeli a hőmérsékletet egyetlen hónapban sem. Itt csak egyetlen évszak van, a tél.
Főbb éghajlati jellemzők:
1. Hőmérséklet: évi kh.: -15°C. A max. hőmérséklet nem lehet +10°C-nál több. A leghidegebbet a Vosztok kutatóállomásnál mérték: -88,6°C-ot.
2. Csapadék: a csapadékos napok száma sok, pedig a csapadék évi összege 100 mm körüli. Csak hó hull. A területet összefüggő, néhol 2-3000 m vastag belföldi jégtakaró fedi.
3. Szél: az Antarktisz partjain csaknem állandó szélvihar tombol.
4. Előfordulás: Grönland és a pólushoz közeli területeken, az Antarktiszon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése