Összes oldalmegjelenítés

2011. március 25., péntek

Ismertesse a felfedezések okait! Mutassa be a hajóutak kiváltotta Nyugat-Európai változásokat!

A XV. század közepére arany éhség alakult ki Európában. Kimerülnek a Cseh és Magyararanybányák. Nem lesz pénz nyersanyag, ezért az Európai államok aranyhoz akarnak jutni, ezért Indiába kell menni. Az Indiával hagyományos, több száz éve fennálló szárazföldi kereskedelmet a Török Birodalom túlzottan megvámoltatja. Így kénytelenek, -„hogy elkerüljék a török birodalmat”- egész Afrikát megkerülni. A portugálok kezdik el az utazásokat. Átveszik az araboktól az iránytűt. Aztán feltalálják a kormánylapátot. Meg tanulnak karavellát építeni. Újra felfedezik az Ókori tudományokat. A Spanyolok nyugati irányba hajózva akarják elérni Indiát. Kolombusz Kristóf azt állítja, hogy a Föld gömbölyű és ezt meg lehet kerülni. 1492.-ben felfedezik Amerikát, és Kolombusz azt hiszi, hogy Indiában jár. Vasco de Gamma portugál hajós Afrika megkerülésével eléri Indiát. Amerikó Vespucci bizonyítja, hogy ez egy új földrész így róla nevezik el Amerikának. Magellán az első, aki megkerüli a Földet. A felfedezett területeket gyarmatosítják. A gyarmatosítók technikai fölénye biztosítja a sikert az őslakosokkal szemben. A bennszülött őslakosok számára a hódítók technológiája és eszközei vonzóak lesznek.

Dél és közép Amerikát a Spanyolok és Portugálok gyarmatosítják. India és a távolkelet gyarmatosítását is a portugálok kezdik el. A technikai fölénynél sokkal jobban segíti a gyarmatosítást, hogy új, az őslakosok számara ismeretlen betegségek érkeznek Európából.

A nagy földrajzi felfedezések gazdasági változásokat hoznak Európába. Az ipar átalakul. A céhes ipar nem képes a meg növekedett keresletet. A céhek átalakulnak manufaktúrává. Munkamegosztás van. És bérmunkások dolgoznak. Gyorsabb a dolgozók betanítása, nagyobb mennyiséget tudnak gyártani, viszont rosszabb minőségben. De sokkal olcsóbban. A mezőgazdaság is átalakul, ugyanis sokkal nagyobb lesz a kereslet a gyapjúra, így Nyugat-Európában rohamosan terjed a birkatenyésztés. Az így kialakult élelmiszerhiányt Kelet-Európa pótolja. Amelynek következtében itt nem fejlődik az ipar.

Az ekkor felfedezett kereskedelmi utak lesznek a mai modern kereskedelem alapjai is.
Ár forradalom:A termékek ára ugrásszerűen fog nőni 50 év alatt összesen kb.: 3-4 szeres árnövekedés a mezőgazdasági termékek piacán. A manufaktúrák megjelenésével megjelennek a tőkések és a bérmunkások.
A korábbi feudális rendszer kezd felbomlani, és kialakul a kapitalizmus. A tőkések és munkásaik nem függetlenek az uralkodótól. A gyarmatok kizsákmányolása következtében elvesztik gazdasági függetlenségüket is. A Söld bizonyos területein (Pl.: Ázsia) kimaradnak a gazdasági fejlődésből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése