Összes oldalmegjelenítés

2011. március 26., szombat

A szolgáltatások

A három szektor forgalomhasonló, de nem azonos. A tercier szektor (szolgáltatások) a gazdaság egy ágát jelölik. A szolgáltatások azok a tevékenységek, amelyek nem anyagi javak termelésére irányulnak, ugyanakkor a gazdaság és a társadalom szereplőinek szükségleteit elégítik ki. Az Infrastruktúra a szolgáltatások működéséhez szükséges műszaki teljesítmények gyűjtőneve. Ezen kívül idetartozik az emberek szaktudása, termelési tapasztalata, és az a szabályozás is, ami a gazdaság működéséhez szükséges. Az infrastruktúra tehát az a keret vagy sokkal inkább „érrendszer” amely nem vesz rész közvetlenül az anyagi termelésben, de mégsem választható el a gazdaság szövetétől, mert nélküle az anyagi termelés is lehetetlen lenne. Önmaga is termel csak épp nem termékeket, hanem szolgáltatásokat. A tercier szektor, a szolgáltatások és az infrastruktúra tehát ugyanannak a rendszernek háromféle megjelenési formáját jelöli. Napjainkban egyre gyakrabban beszélünk a negyedik szektorról a kvaterner szektorról.
Felépítése: A szolgáltatások között megkülönböztetjük a gazdasági és társadalmi szolgáltatásokat. A gazdasági szolgáltatások közé tartozik a közlekedés, a távközlés, a kereskedelem, a pénzügyi szolgáltatások és a turizmus is. A társadalmi szolgáltatások felölelik az oktatási rendszert, az egészségügyi ellátást, a közigazgatást. Ide tartoznak azok a szervek is, amelyek lehetővé teszik az állam működését.
Az infrastruktúra elemei többféleképpen csoportosíthatók:
Funkciója szerint megkülönböztethetünk:
- anyagi infrastruktúra: Azokat a műszaki létesítményeket jelöli, amelyeket nem közvetlenül anyagi termelésre használnak. Pl.: utak, gáz, olaj, stb.… Illetve egyes építmények. (pályaudvarok, repülőterek, iskolák, kórházak)
- humán infrastruktúra: Az emberek tudását, termelési tapasztalatát, szakképzettségét, iskolázottságát, munkakultúráját, a társadalom szervezettségét, illetve ezek rendszerét foglalja megában. Ez az infrastruktúra a legnehezebben megfogható, de napjaink egyre fontosabbá váló része.
- intézményi infrastruktúra: Felöleli azokat a szabályokat, melyek a gazdaság működésének keretét szolgálják. Így idetartoznak például a gazdaságot, a piacgazdaság működését és a társadalom életét szabályozó törvények és jogszabályok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése