Összes oldalmegjelenítés

2011. március 26., szombat

Pénz és értékpapír

A transznacionális vállalatok külföldi beruházáshoz gyorsan mozgatható, nagy mennyiségű pénzre volt szükség és a kommunikációs technika fejlődése lehetővé tette a pénz azonnali eljutását a Föld bármely pontjára. A pénzügyis szektor azonban „önálló életre” kelt és ma már a termelő ma már önálló, saját törvényei alapján működik. Önálló pénzügyi vagy monetáris világgazdaságról beszélünk. A pénz fogalmát meghatározni tágabb értelemben véve: Pénz bármi lehet, amit általánosan elfogadnak termékért vagy szolgáltatásért.
A pénznek 3 fő funkciója van:
- Kereskedelmi közvetítő
- értékmérő
- kincsképző
A színes és nemesfémek az árupénz, amelyet mindenhol a papírpénz váltott fel. A bankjegyek és a hozzá tartozó érmék együttesen alkotják a készpénzt. A készpénzt mára már az elektronikus kereskedelemben használatos bankszámlapénz váltja fel. Ha az árnövekedés tartós, akkor inflációról beszélünk. Ilyenkor az árak emelkedésével a pénz értéke csökken. Az idegen országok pénznemeit valutának hívjuk. Ettől eltérő fogalom a deviza, amely a nemzetközi pénzforgalom fizetőeszközének gyűjtőneve. Ha egy valuta szabadon váltható, akkor konvertibilisnek nevezzük. A valuta árfolyam egyik napról a másikra változik, azért van rá szükségünk, hogy megtudjuk mennyit ér egyik valuta a másikhoz képest.
Az állampapírokat az állam adja ki, hogy adósságát csökkentse. A kötvény valamely gazdálkodó szervezet által kibocsájtott értékpapír, melynek vásárlója, hitelezője lesz a kibocsátó szervezetnek, s pénzét meghatározott idő múlva a kamatokkal együtt kapja vissza.
Részvény, egy részvénytársaság alaptőkéjének meghatározott részét megtestesítő értékpapír. Tulajdonosa szabadon adhatja és veheti. A részvény megvásárlója egyben a cég tulajdonosa is lesz, így a cég működésébe részvénye értékének erejéig bele is szólhat.
A rövidtávú ügyleteket a pénzpiacok intézik. Legfontosabb intézményei a bankok. A hosszú távú pénzügyi ügyleteket a tőkepiacok bonyolítják melyek közül a legfontosabb az értéktőzsde.
A bank olyan pénzintézet, amely pénzforgalommal és bizonyos értékpapírok forgalmazásával foglalkozik. A bankok feladata eleinte pénz megőrzés volt, később pedig számlavezetés, az elhelyezett pénz pedig a betét.
A bankok nem tartották maguknál az összes pénzt, ha nem olyanoknak adták a pénzt, akiknek szükségük volt rá. Ez a hitelnyújtás. A kamat a hitel ára.
Értéktőzsde az értékpapírok piaca. Itt cserélnek gazdát a részvények. Bróker az értékpapírok eladői és vevői között teremt kapcsolatot.
Árfolyamnak nevezzük azokat a részvényeket és egyéb értékpapírok árát a tőzsdén, amelyek folyamatosan változnak. A részvények árfolyamából szűmolják ki a tőzsdeindexet, az értéktőzsde mellett létezik árutőzsde is.

1 megjegyzés: