Összes oldalmegjelenítés

2011. március 25., péntek

Szent István államszervező tevékenysége

A korábban kialakult törzsi szervezet bomlásnak indul. A törzsfők sokat veszítenek hatalmukból. Árpád utódai egyre több hatalomra tettek szert. A korabeli szokás szerint a család legidősebb férfitagja örökli a vagyont. Géza lesz az aki a X. század utolsó harmadában erővel szerezni meg a hatalmat a többi törzsfőtől. Felveszi a kapcsolatot a Német-Római császársággal. hittérítőket kér (Római katolikusokat) és területeket ad át a császárnak (a Bécsi medencét). Fiát, Vajkot keresztény módon nevelik. A kereszténységben az István nevet kapja és papok tanítják. Bajor hercegnőt, Gizellát kéri meg fia feleségének. Gizella kíséretében tudósok, művészek és lovagok is érkeznek, Géza halála 997.-ben következik be. A következő kérdést teszik fel: Ki legyen az új fejedelem?. Senionátus- mely szerint a legidősebb, legalkalmasabb férfi az utód. Eszerint Koppánynak kell lenni az új fejedelemnek. Primogenitúra: (primo=első, genitúra=szülött) az elsőként született fiú jogán való öröklés.
Koppány elindul hadseregével elvenni István anyját. István német segítséggel veri el Koppány hadseregét. Koppány meghal, felnégyelik. Istvánt megkoronázzák 1000 és 1001 fordulóján. István a pápától kérte a koronát
Szent István keresztény államot épít ki. Minden 10. falunak templomot kell építenie. Az egyháznak tizedet kell fizetni és mindenkinek templomba kell járni, kivéve a tűz őrzőjének. Kiépíti az egyházmegyéket, élükön a püspökkel. A magyar egyház fejévé az Esztergomi érseket teszi. Azzal, hogy Római katolikus vallást választott István átveszi a Nyugat-Európa államberendezkedését is. István létrehozza a vármegyék rendszerét. A vármegyék élére Ispánokat nevez ki. A király távollétében az Ispánok feladata, hogy gyakorolják a király jogait, ők a hadsereg parancsnoka, a főbírók, ők szedik be az adót, ennek az 1/3-át kapják. A vármegyék központja földvárak, a vármegyeközpontok köré települnek a szolgálófalvak. A 2. törvénykönyvben rendezi az egyház ügyeit. Főleg a 22 életellenes bűncselekményeket, pénzbüntetést szab ki, csak TINO-ban fejezi ki a büntetés mértékét. Az egyházat ki vesz a törvénykezés alól. Istvánnak egyetlen fia egy vadászaton meghal. Nincs rendezve a trónöröklés, ezért István kijátsza a korabeli egyházi jogrendszert. Éppen ezért a koronát még életében felajánlja Máriának.
A magyar királyság hatalmi jelképei:
• Korona
• Jogar
• Országalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése