Összes oldalmegjelenítés

2012. június 11., hétfő

Arany János Balladái


Arany János Balladái
Élete: 1817.-ben született Nagyszalontán (ma Románia) Tanulmányait Nagyszalontán kezdi, itt jár elemi iskolába Majd Debrecenben tanul a Református Kollégiumban. Azonban tanulmányait nem fejezi be, 1839.-ban beáll vándorszínésznek, A vándorszínészi életből hamar kiábrándul, így 1939.-ig Nagyszalontán másodjegyzőként tevékenykedik. Közben 1840.-ben feleségül veszi Ercsey Juliannát. 1841.-ben született Juliska nevű leánya, 1844.-ben Arany László nevű fia. 1845.-ben megírja vígeposzát, Az elveszett alkotmány címmel. 1846.-ban a Kisfaludy Társaság pályázatára megírja a Toldit. 1847.-ben a Toldi estélyét. 1848.-ban a szabadságharc lelkes részvevője és nemzetőr. 1851.-60..-ban a nagykőrösi Református Gimnázium tanára, a ballada írás időszaka. 1860.-tól a Kisfaludy Társaság tagja, majd igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1865.-ben lánya halála, visszavonul a közéletből, az 1977.-es évet a Margit szigeten tölti (Kapcsos könyv). 1879.-ben megírja a Toldi szerelmét. Majd 1882.-ben Pesten meghalt.
Balladaköltészete:
A ballada szó olasz eredetű, a ballare szóból származik, jelentése táncolni. Epikai, lírai és drámai elemeket is ordoz. A ballada tragédia dalban elbeszélve.
A ballada jellemzői:
-          Cselekménye sűrített
-          Formája párbeszédes
-          A történet előadásmódja szaggatott
-          hangulata sejtelmes
-          balladai homály jellemzi
A balladák témájaként tragikus, szerelem, hűség, hűtlenség, bűn és bűnhődés motívumai jelenek meg. Keletkezésüket tekintve a balladák lehetnek népballadák és műballadák. A műballada műfaját Arany János emelte világirodalmi szintre. Arany János balladaköltészete a nagykőrösi évekre tehető. (1851.-60) Arany balladáinak forrása: Skót és székely népballadák. Arany balladáiban valamilyen közösség vagy egy személy ellen követ el valaki bűnt a főszereplő, és ezért bűntudat györti. A balladákban azt írja le, hogyan viszi a hőst a bűntudat az őrületbe.
Arany János balladáinak csoportosítása:
Keletkezésük szerint:
-          Nagykőrösi balladák: Pl.: Ágnes asszony
-          Öszikék balladái (1877 környéke) Pl.: Hídavatás
Téma szerint:
-          Paraszt balladák Pl.: Tengeri hántás
-          Történelmi balladák: Pl.: Walesi bárdok
-          Nagyvárosi balladák: Pl.: Hídavatás
-          Lélektani balladák: Pl.: Ágnes asszony
A Walesi bárdok: 1857.-ben íródott.
A ballada keletkezése: 1857.-ben Ferenc Józyef feleségével Magyarországra látogatott. A költőt felkérték, hogy írjon üdvözlő ódát. Arany az önkényuralom éveiben nem akar behódolni a zsarnokságnak és elutasította a felkérést.
A vers tárgya: I. Edward angol király 1277.-ben meghódította Wales tartományát. 500 Walesi énekest végeztetett ki, hogy elhallgatassa a leigázott tartományt. A közvélemény közeli hasonlóságot látott a Wales és az 1850.-es évek Magyarországa között, így a verset zsarnokellenes költeményként tartották számon.
A vers szerkezete:
-          1-6 versszak: Edward érkezése
-          7-25. versszak: A lakoma bemutatása.
-          26-31. versszak: Edward bűnhődése.
Verselése: Skót balladaformában íródott. 8 és 6 szótagos sorok váltakozása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése