Összes oldalmegjelenítés

2012. június 11., hétfő

Mutassa be a Trianoni békekötés körülményeit és főbb pontjait!


Mutassa be a Trianoni békekötés körülményeit és főbb pontjait!
1920. június 4-én Versailles-ben (kormányzati negyed, falu) a Trianon Palotában aláírják az I. világháborút lezáró békét. Ez egy béke diktátum, vagyis ők diktálnak, nincs beleszólás. A magyarokat nem kérdezik meg a békéről csak aláírni hívják meg őket és csupán véleményezési joguk volt. De a véleményük sem érdekelt senkit. A feltételek nagyon szigorúak és csak a nemzetiségek érdekeit veszik figyelembe. Elvileg van lehetőség későbbi korrekcióra.
Etnikai (nemzetiségi) következmények: A települések elosztásakor mindig a nemzetiség érdekeit vették figyelembe. Így került Romániához a teljes székelység. A magyar anyanyelvűek egyharmada pedig külföldre.
Területi következmények: Elcsatolják Magyarország kétharmadát (Horvátország nincs benne). A felvidéket és Kárpátalját Csehszlovákihoz, Erdélyt Romániához, a dél vidéket a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, Burgenlandot pedig Ausztriához csatolják.
Gazdasági következmények: Sok helyen a vasúti vonalhoz kötik a határt, mert az még kell a nemzetiségeknek. Elvágják egymástól az ezer év alatt kialakult gazdasági rendszert, miszerint a hegyvidék nyersanyaggal látja el az alföldi ipart melynek késztermékeit a hegyvidéken adják el. A termelők Magyarországon, a vállalkozók Szlovákiában mennek tönkre. Vannak olyan, iparágak melyek teljesen leállnak. Olyan természeti kincseket, mint pl.: fa, só vasérc kellett nélkülözniük, amelyekben addig bővelkedtek
Katonai következmények: 35 ezer főben maximalizálják a hadsereget. Csak hivatásos hadsereg lehet, 8 éves szerződéssel. Megszabják a fegyverzet mennyiségét. Egy helyre kell telepíteni a hadi üzemeket és betiltják a légierőt. Nem lehet tank vagy gázfegyver sem.  A cél az, hogy Magyarországnak ne legyen olyan katonai ereje, amellyel ki tudná kényszeríteni a revíziót (felülvizsgálat).
Béke utóélete: Nem! Nem! Soha! Ez lesz a jelszavuk. A magyar politikai élet a revízió körül forog. A német külpolitika ezt kihasználva beugrat minket a II. világháborúba.
Társadalmi hatás: Kb. fél millió magyar érkezik be Magyarország területére, ami társadalmi válságot okoz. A békediktátumot aláírták és törvénybe iktatták, és a döntést országos gyász és tiltakozás fogadta. A június 4-i gyásznapon az üzletek és az iskolák zárva maradtak, az újságok fekete kerettel jelentek meg. Megszületett a magyar hiszekegy.
Sopron és környéke hovatartozásáról népszavazás dönthetett. 1921 végén az itt élők kétharmada Magyarországot választotta Ausztriával szemben. Az így kialakult határvonalat később sem kérdőjelezték meg.
A szomszédos államokban korlátozták a magyar nyelv használatát és a magyar oktatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése